Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Śliwa tarnina



Różowate - Rosaceae
Jest to krzew wysokości 1-3 m lub małe drzewko dochodzące nieraz do 6 m wysokości, z licznymi odroślami korzeniowymi, silnie rozgałęzione, z licznymi mocnymi cierniami na końcach bocznych gałązek drugiego rzędu. Młode pędy są miękko owłosione, roczne - barwy brązowej, starsze ciemniejsze, gładkie, połyskujące. Pączki są drobne, kuliste lub jajowate, umieszczone pojedynczo lub po kilka (serialne) na gałązkach, okryte czerwonobrązowymi łuskami.
Liście są eliptyczne lub podłużnie eliptyczne, brzegiem ostro piłkowane, za młodu dość silnie owłosione, później tylko wzdłuż nerwów na spodniej stronie i na ogonku. Liście są różnej wielkości, do 6,5 cm długości, przylistki owłosione, wąskie.
Kwiaty są białe lub zielonkawe, występują pojedynczo, rzadziej po dwa, są drobne, wyrastają na krótkich szypułkach. Kielich jest czasem owłosiony, działki na brzegu orzęsione. Owocem jest pestkowiec czarny, z ciemnoniebieskim woskowym nalotem, okrągławy, o miąższu zielonym, przyrośniętym do grubej, jajowatej pestki, cierpki. Tarnina kwitnie w kwietniu, owocuje w październiku, a nawet w listopadzie.
Rośnie na miedzach, słonecznych zboczach wąwozów, w zaroślach, na skrajach lasów, ale także w lasach liściastych i iglastych, w dąbrowach. Występuje pospolicie na całym niżu i w niższych położeniach górskich. Gatunek ten jest dość zmienny.
Surowcem zielarskim jest kwiat tarniny - Flos Pruni spinosae, niekiedy owoc - Fructus Pruni Spinosae.
Kwiaty zbiera się natychmiast po zakwitnieniu, w dni pogodne, są one bardzo delikatne, łatwo się gniotą i czernieją. Suszy się je w suszarniach powietrznych lub sztucznych w temperaturze 35°C. Wysuszone kwiaty powinny mieć barwę kremowobiałą i przyjemny zapach gorzkich migdałów.
Owoce zbiera się dojrzałe, jędrne. Po wysuszeniu są one pomarszczone, bardzc cierpkie, kwaśne, ściągające, bez zapachu. Dla przemysłu można zbierać owoce przez całą jesień, także po pierwszym mrozie.
Surowce te zawierają flawonoidy, garbniki, woski, cukry, sole mineralne. W owocach występują także kwasy organiczne (jabłkowy), pektyny, czerwony barwnik.

Surowce działają napotnie, moczopędnie, przeczyszczająco i ściągająco. Naparu z kwiatów używa się przy za parciach, zaburzeniach żołądkowych, stanach zapalnych i nieżytowych jamy ustnej, gardła, krtani, przewodu pokarmowego, kamicy nerkowej, nieżycie dróg moczowych, uplawach.
Odwary z owoców stosuje się przy przewlekłych biegunkach, podrażnieniach dróg moczowych, zapaleniu blon śluzowych przewodu pokarmowego, nieżycie narządów rodnych.