Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Róża rdzawa



Różowate - Rosaceae
Jest to krzew wysokości do 2 m, gęsto ugałęziony, gałązki są krótkie, często znajdują się na nich, obok kolców hakowatych o szerokiej podstawie, także kolce szczeciniaste, proste lub nieco skrzywione.
Liście są zwykle 7-listkowe, przylistki gruczołowato orzęsione, nagie lub owłosione, na spodzie gruczołowate. Ogonki liściowe są krótkie, owłosione, kolczaste, listki średniej wielkości lub drobne, kolistojajowate lub eliptyczne, zwykle u nasady zaokrąglone, brzegiem podwójnie ząbkowane, ząbki są krótkie, szerokie, gruczołowate. Liście brunatnawozielone są z wierzchu zwykle nagie, od spodu miękko owłosione, z licznymi czerwonobrunatnymi, pachnącymi gruczołkami.
Kwiaty pojedyncze lub zebrane w licznokwiatowych kwiatostanach mają szypułki kwiatowe krótkie, okryte gruczołkami stojącymi na szczeciniastych kolcach. Działki kielicha są zwykle nieco dłuższe od płatków, na grzbiecie gęsto gruczołowate, płatki dość drobne, zwykle różowe, rzadziej białe. Szyjki słupków są zwykle miękko owłosione. Owoc jest szkarłatnoczerwony, prawie kulisty lub jajowaty, długości 1-2 cm, przed dojrzeniem okryty szczeciniastymi gruczołami. Róża rdzawa kwitnie w czerwcu. Oba gatunki róż tworzą mieszańce z wieloma innymi gatunkami tego rodzaju.
Róże występują w zaroślach, na obrzeżach lasów, stromych zboczach, mie-dzach przy drogach, na suchych siedliskach, słonecznych stanowiskach, na zasobnych nie zakwaszonych glebach mineralnych. Są bardzo pospolite na całym obszarze Polski.
Surowcem zielarskim są owoce szupinkowe róży (z niełupkami lub bez) oraz kwiat róży - Fructus Rosae, F/os Rosae. Owoc dzikiej róży (syn. owoc szypszyny), jest również nazywany Fructus Cynosbati. A razem z niełupkami - Fructus Cynosbati cum semine.
Owoce zbiera się z różnych gatunków róż, tuż przed pełnym dojrzewaniem, od ..fjca do września, muszą one być czerwone, lecz jeszcze twardawe. Zbiera się je również później, gdy wyschną na krzakach, lecz przed mrozami. Suszy się je natychmiast po zbiorze i szybko w specjalnie ogrzewanych suszarniach, w temperaturze do 60°C. Surowiec bardziej wartościowy stanowią owoce (nibyowocnie) przekrojone wzdłuż i pozbawione niełupek przed wysuszeniem. Dobrze wysuszony surowiec ma barwę naturalną, smak kwaskowato-słodki i jest pozbawiony zapachu.
Owoce zawierają kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy), cukier, garbniki, związki mineralne, karotenoidy i duże ilości witamin: C, B,, B2 E, K, P, PP. W niełupkach znajduje się olejek eteryczny i tłuszcz.

Napary i odwary z owoców działają ściągająco, przeciwzapalnie, napotnie, uspokajająco, żólciopędnie, moczopędnie. Stosuje się je przy zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego, biegunkach, schorzeniach nerek, wątroby i dróg żółciowych, białkomoczu, nieżytach pęcherza, zlej przemianie materii, stanach pobudzenia nerwowego, bezsenności, przy niedoborze witaminy C i ogólnym osłabieniu, również w miażdżycy (macerat z owoców). Świeże owoce są używane do produkcji środków witaminowych i wzmacniających. Owoce i kwiaty zużytkowuje się w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym.