Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Poziomka pospolita



Różowate - Rosaceae
Jest to bylina z długimi, cienkimi zakorzeniającymi się w węzłach rozłogami. Łodygi mają wysokość 5-30 cm, są odstająco owłosione, u nasady okryte szczątkami zeschłych liści.
Liście odziomkowe są zebrane w różyczkę, trójlistkowe, wyrastają na długich, gęsto odstająco owłosionych ogonkach. Poszczególne listki mają brzeg karbowano-piłkowany o ząbkach prawie prostych. Wierzch listków jest ciemnozielony, z rzadka przylegająco owłosiony, spód szarawy lub sinawy, przynajmniej na nerwach jedwabiście, lśniąco, przylegająco owłosiony.
Kwiaty są 5-krotne, przeważnie obupłciowe, zebrane po kilka (nawet 12) na szczycie wysokiej (5-30), odstająco owłosionej łodyżce kwiatowej, działki kielicha jajowatolancetowate, zaostrzone. Płatki korony są białe, do 10 mm długie. Wypukłe dno kwiatowe po przekwitnieniu uwypukla się jeszcze bardziej, rozrasta się i mięśnieje, tworząc owoc pozorny. Jest to zbiór owoców (niełupek) osadzonych na kulistym lub jajowatym, czerwonym i łatwo oddzielającym się od kielicha dnie kwiatowym. Niełupki (właściwe owocki) są przyrośnięte do niego, lecz nie wgłębione w jego miąższ. Poziomka kwitnie od maja do lipca (czasem po raz drugi jesienią).
Rośnie w borach iglastych i mieszanych, lasach liściastych, zaroślach, na zrębach i w miejscach skalistych. Jest bardzo pospolita na całym obszarze, a w górach rośnie aż po piętro kosodrzewiny.
Surowcami zielarskimi są liść, ziele i owoc poziomki - Folium, Herba i Fructus Fragariae
Liście zbiera się w porze kwitnienia, ścinając je u nasady. Liście i ziele suszy się cienką warstwą, w warunkach naturalnych w cieniu lub w suszarniach sztucznie ogrzewanych w temperaturze do 30°C. Wysuszone są bardzo kruche", o smaku gorzkawym i przyjemnym zapachu, pod wpływem światła szybko tracą barwę.
Owoce zbiera się dojrzałe, jędrne, suszy się je natychmiast, ponieważ są bardzo nietrwałe, w suszarniach ogrzewanych początkowo do 30°C, a następnie do 50°C. Po wysuszeniu są ciemnoczerwone, o kwaskowato-gorzkawym smaku.
Surowce zawierają glikozydy flawonowe i inne, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne, witaminy. W owocach występują antocyjany, cukry, kwas askorbinowy.

Napary z ziela i liści działają regulująco na przemianę materii, moczopędnie i ściągająco (zewnętrznie). Stosuje się je w zaburzeniach przemiany materii, w mażdżycy naczyń i nadciśnieniu, przy biegunce, zaburzeniach żołądka, wątroby i śledziony, niedrożności jelit, guzach krwawniczych, zaparciach, w schorzeniach nerek i pęcherza, w kamicy nerkowej. Zewnętrznie używa się naparów do płukania przy zapaleniu jamy ustnej i gardła oraz przy niektórych schorzeniach skórnych. Liście służą także do sporządzania herbatek ziołowych.
Nie mogą stosować tego leku osoby uczulone na poziomki, uczulenie objawia się powstawaniem zmian skórnych w postaci pokrzywki.
Owoce służą do celów dietetycznych, do wyrobu konfitur, dżemów itp.