Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

OWOC

OWOC, występujący u roślin okrytozalążkowych wytwór zalążni słupka kwiatowego (ściany zalążni przekształcają się w owocnię, w której znajdują się nasiona); owoc jest organem osłaniającym nasiona i służącym do ich rozsiewania; w szerszym ujęciu owocem nazywa się twór pełniący te funkcje, mimo iż powstaje z innych niż zalążnia części kwiatu (np. z dna kwiatowego, łodygi kwiatostanu). Owoce dzieli się na 3 grupy: owoce pojedyncze, owoce złożone (powstające z wielosłupkowego kwiatu, np. u truskawki) i owocostany (powstające z kwiatostanu, np. u morwy).

Owoce pojedyncze to: owoce suche pękające - mieszek, strąk, łuszczyna, łuszczynka, torebka; owoce suche niepękające - orzech, ziarniak, niełupka, skrzydlak; owoce suche rozpadające się na jednonasienne części - rozłupnia, strąk przewęzisty, podwójny skrzydlak; owoce soczyste - pestkowiec, jagoda, owoce typu jabłka, pomarańczy, dyni. U owoców złożonych do odpowiedniej nazwy owocu pojedynczego dodaje się przymiotnik "złożony", np. niełupka złożona. Opadanie owocu następuje w wyniku wykształcenia się u nasady szypułki warstwy oddzielającej, która po obumarciu odcina dopływ wody i soli miner. do owocu. U licznych roślin na owocu. powstają różne twory ułatwiające rozsiewanie się nasion, np. włoski, haczyki, skrzydlate wyrostki; ścianki niektórych owoców śluzowacieją, co ułatwia przylepianie się owoców do ciała rozsiewających je zwierząt. Owoce wielu roślin są wykorzystywane do konsumpcji w stanie surowym lub przetworzonym (owoce jadalne), do produkcji np. leków, kosmetyków, barwników.