Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

OLEJKI ETERYCZNE



OLEJKI ETERYCZNE, substancje zapachowe pochodzenia roślinnego, będące mieszaninami różnych związków chem., gł. węglowodorów, alkoholi, aldehydów, ketonów, estrów, fenoli, laktonów; są to najczęściej łatwo lotne ciecze o konsystencji oleju, zazwyczaj przezroczyste, bezb. lub o lekkim zabarwieniu żółtym bądź zielonym; mieszają się z większością rozpuszczalników org., na ogół nie mieszają się z wodą.

Występują w roślinach olejkodajnych rosnących dziko i uprawianych, skąd otrzymuje się je przez destylację z parą wodną (większość olejków eterycznych) lub przez wytłaczanie (gł. ze skórek owoców cytrusowych); czasem stosuje się dodatkowo rektyfikację (aby wyeliminować składniki zbędne, a zwiększyć zawartość bardziej cennych).

Wszystkie olejki eteryczne są stosowane w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym jako składniki kompozycji zapachowych; niektóre olejki, np. anyżowy, cynamonowy, kminkowy, miętowy, różany, tymiankowy, stosuje się w przemyśle spoż. do aromatyzowania m.in. wyrobów cukierniczych i napojów; olejki, m.in. eukaliptusowy, miętowy, tatarakowy stosuje się w przemyśle farm. (najczęściej do aromatyzowania leków); olejki, m.in. cytronelowy, lawendowy, miętowy, sandałowy, tatarakowy są używane do perfumowania mydeł, wyrobów techn., odświeżania powietrza.