Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Nawożenie upraw



Nawożenie ziół polega na wnoszeniu substancji pokarmowych do gleby w postaci nawozów organicznych lub nawozów mineralnych. Nawożenie organiczne jest zawsze nawożeniem podstawowym (z wyjątkiem niektórych upraw wieloletnich), poprawiającym właściwości fizyczne i biologiczne gleby oraz dostarczającym znaczną ilość składników pokarmowych wykorzystywanych przez rośliny.

W przygotowaniu gleby pod uprawę roślin zielarskich mogą być przydatne następujące nawozy organiczne: obornik koński i bydlęcy, gnojówka i gnojowica, komposty i nawozy zielone. Zarówno kompost, jak też obornik należy stosować na jesieni przed głębokim przekopaniem gleby, a w przypadku niektórych roślin wieloletnich - w międzyrzędzia. Różne jest zapotrzebowanie poszczególnych roślin zielarskich na nawozy organiczne. Lubczyk i mięta wymagają bezpośredniego nawożenia wysokimi dawkami obornika (4 kg na l m2); arcydzięgiel, bazylia, czarnuszka, koper włoski i majeranek - nawożenia wysokimi dawkami obornika (4 kg na l m2) pod przedplon; estragon, kminek, lawenda, melisa i tymianek - bezpośredniego nawożenia średnimi dawkami obornika (2-3 kg na l m2). Dla uproszczenia można przyjąć zasadę uprawy większości gatunków ziół w drugim roku po oborniku.

Najbardziej dostępnymi nawozami organicznymi są komposty i nawozy zielone. Trudno sobie wyobrazić najmniejszy nawet ogródek bez pryzmy kompostowej, jednakże nie zawsze jest ona prawidłowo przygotowana i przerabiana. Pryzmę kompostową należy zakładać w możliwie cienistym i osłoniętym od wiatru miejscu, na przykład pod drzewami lub żywopłotem. Na kompost nadają się liczne substancje organiczne pochodzące z ogrodu i gospodarstwa domowego: słoma, liście, zielone resztki roślinne, chwasty (tylko Jednoroczne i przed kwitnieniem), odpadki kuchenne, ziemia,wióry, węgiel drzewny oraz w ograniczonych ilościach popiół. Optymalne wymiary pryzmy kompostowej: 150X100 cm. Każda 20- 30-centymetrowa warstwa przesypywana powinna być wapnem palonym (l kg na l m3 masy kompostowej). W czasie rozkładu masy kompostowej konieczne jest napowietrzanie pryzmy przez wbijanie kija o grubości około 5 cm, a oprócz tego polewanie wodą. Po 4-6 miesiącach kompost przerabia się po raz pierwszy, dokładnie mieszając (przekładając), a następnie układa w nową, mniejszą pryzmę. Nową pryzmę dobrze ugniata się i przykrywa słomą. Po następnych 12 tygodniach kompost przerabiany jest po raz drugi. Po dalszych 6-12 tygodniach kompost jest już dojrzały i może być wykorzystywany, na przykład pod rośliny warzywne. Kompost stosowany w uprawie ziół powinien być lepiej przetrawiony, a więc co najmniej 3-letni.

W przeciwieństwie do obornika czy kompostu stosowanie nawozów zielonych (szczególnie w warunkach ogrodowych) często nie jest doceniane. Nawozy zielone to rośliny, których masę zieloną przekopuje się jako nawóz. Można je uprawiać jako poplony, międzyplony lub przedplony. W pierwszym przypadku wysiewa się je po zbiorze roślin wcześnie schodzących z pola, jak kapusta wczesna, kalafiory wczesne, marchew wczesna, czyli latem lub na początku września i przekopuje późną jesienią. Z przeznaczeniem na nawóz zielony poplonowy można uprawiać bobik, łubin roczny, mieszankę wyki siewnej z peluszką, mieszankę owsa z jęczmieniem, facelię, tatarkę i gorczycę. Do grupy ozimych roślin poplonowych należy wyka kosmata, żyto, pszenica, mieszanka wyki kosmatej z żytem lub pszenicą, rzepak. Wysiewa się je wczesną jesienią, a przykopuje w połowie maja następnego roku. Uprawia się po nich zioła, które wysiewa się lub sadzi późno. Przedplonowe rośliny z przeznaczeniem na nawozy zielone rosną od kwietnia do połowy czerwca, a po nich wysiewa się nasiona niektórych gatunków ziół. W tym ostatnim przypadku duże znaczenie ma ilość, i rozkład opadów w czasie wegetacji roślin przedplonowych, gdyż one to w poważnym stopniu zmniejszają zapas wody w glebie.

Panująca w ostatnich latach moda na wszystko co naturalne wyrobiła w wielu działkowiczach, a szczególnie tych początkujących, przekonanie, że stosowanie na działce lub w ogródku przydomowym środków chemicznych jest szkodliwe. Jest to jednak pogląd niezupełnie słuszny w odniesieniu do nawozów mineralnych, bo odpowiednie stosowanie zalecanych norm i dawek tych nawozów przyczynia się do uzyskiwania wysokich plonów dobrej jakości. Nawożenie mineralne ziół jest zbliżone do nawożenia odpowiednich grup roślin warzywnych. Najłatwiejsze jest dawkowanie nawozów wieloskładnikowych, których cały asortyment znajduje się w handlu. Na ogół stosuje się je kilkakrotnie w ciągu okresu wegetacji: do 0,3-0,5 kg na 10 m2 jako nawożenie podstawowe, czyli przed siewem lub sadzeniem roślin, a do 0,5-0,7 kg na 10 m2 w jednej lub dwóch dawkach - nawożenie pogłówne w czasie wzrostu roślin. Należy zwracać uwagę na ścisłe stosowanie zalecanych dawek tych nawozów, z uwagi na wysoki stopień ich koncentracji. Stosując zbyt wysokie dawki, możemy "spalić" rośliny. Zbyt wysokie dawki nawożenia mineralnego to również niebezpieczeństwo skażenia gleby i wód.

Gatunek Dawki nawozów wieloskładnikowych w g na 1 m2 uprawy w zależności od zawartości składników pokarmowych w glebie (dawki niższe należy stosować na glebach zasobniejszych)
Azofoska lub Fructus 2 Flora MIS 4
1 2 3 4
Arcydzięgiel litwor
Bazylia pospolita
Bylica estragon
Czarnuszka siewna
Cząber ogrodowy
Hyzop lekarski
Kminek zwyczajny
Kolendra siewna
Koper włoski
Lawenda prawdziwa
Lebiodka pospolita
Lubczyk ogrodowy
Majeranek ogrodowy
Melisa lekarska
Mięta pieprzowa
Ogórecznik lekarski
Papryka ostra
Rumianek pospolity
Rzeżucha ogrodowa
Szałwia lekarska
Tymianek właściwy
2X 22-30
2X 22-26
3X 19-22 X
X
2X 30-37
2X 15-19
X
X
X
X
2X 15-22
1X 44-59
3X 15-22
2X 22-30
3X 22-30
2X 15-22
X
X
bez nawożenia
3X 19-26
2X 30-37
X
X
X
2X 24-37
X
X
2X 37-49
2X 24-31
2X 24-31
2X 24-31
X
X
X
X
X
X
2X 31-49
2X 24-31
bez nawożenia
X
X
X
X
X
2X 27-40
X
X
2X 40-53
2X 27-33
2X 27-33
2X 27-33
X
X
X
X
X
X
2X 33-53
2X 27-33
bez nawożenia
X
X

1. Dla roślin 2-letnich i wieloletnich dane dla każdego roku uprawy.
2. Nawozy wieloskładnikowe daje się zwykle w 2-3 równych dawkach,
bezpośrednio przed siewem i sadzeniem, po wzejściu roślin lub po przyjęciu się rozsady i ewentualnie trzecią część po pierwszym zbiorze surowca.
3. Łyżeczka od herbaty nawozu (płaska) to około 5 g.