Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Malina właściwa



Rubus idaeus L.
Różowate - Rosaceae Krzew.ten osiąga wysokość 2 m, ma pędy obie, lekko oszronione, łukowato wygięte, tylko w dole okryte słabymi, szczecinkowatymi kolcami.
Liście są nieparzystopierzasto złożone, górne 3-listkowe, środkowe i dolne 5-7-listkowe, listki są jajowate, ostro brzegiem piłkowane, listki boczne siedzące, listek szczytowy często sercowaty. Wszystkie listki pod spodem są przylegająco filcowato owłosione. Przylistki są wąskie.
Kwiatostany mają kształt grona lub baldachogrona, są skąpokwiatowe. Kwiaty są 5-krotne, płatki korony białe, odwrotnie jajowate, krótsze od działek kielicha, wzniesione. Kielich jest szarofilcowaty, po przekwitnieniu odgięty do dołu. Słupków jest wiele, są osadzone na wypukłym dnie kwiatowym. Malina ma owoc złożony ze zrośniętych ze sobą pestkowców, czerwony, wonny, jedwabisto owłosiony, pachnący, smaczny. Po dojrzeniu odpada od pozostającego na szypułce dna kwiatowego. Roślina ta kwitnie w maju i czerwcu. Owocuje w lipcu i sierpniu.
Omawiany gatunek występuje w lasach liściastych, borach mieszanych, w miejscach prześwietlonych, zaroślach, na zrębach i skrajach lasu. Jest pospolity na obszarze całego kraju.
Surowcem zielarskim jest owoc - Fructus Rubi idaei oraz liść maliny - Folium Rubi idaei.
Pozyskuje się je z plantacji oraz ze stanowisk naturalnych.
Owoce zbiera się zupełnie dojrzałe, gdy łatwo można je zdjąć z dna kwiatowego lub razem z dnem kwiatowym. Wysuszone powinny mieć barwę naturalną czerwoną, specyficzny malinowy zapach i słodkawokwaskowaty smak. Liście zbiera się wiosną, młode, zdrowe, zielone bez plam. Suszy się w suszarniach powietrznych. Wysuszone mają barwę podobną do naturalnej, z wierzchu są zielone, od spodu srebrzyste, o smaku gorzkawym.
Owoce zawierają cukry, kwasy organiczne (cytrynowy, jabtkowy, salicylowy, bursztynowy), pektyny, sole mineralne, znaczne ilości witaminy C, olejki eteryczne, śluzy, glikozyd antocyjanowy (barwy czerwonej). W liściach występuje dużo garbników, kwasy organiczne (bursztynowy, jabłkowy, mlekowy), sole mineralne z dużą ilością potasu oraz cukry, żywice i śluzy.

Owoce mają działanie przeciwgorączkowe, napotne. Używa się z nich naparów w różnych stanach gorączkowych, przeziębieniach, grypie, anginie itp. Liście działają ściągająco (zewnętrznie), tonizująco, moczopędnie. Odwary z liści stosuje się w przypadkach przewlekłych biegunek, krwawień wewnętrznych i macicznych, up/awach. Zewnętrznie zaś - przy schorzeniach jamy ustnej, gardła, krtani oraz przy dolegliwościach skóry.
Syropu malinowego używa się w farmacji w celu złagodzenia przykrego zapachu leków. Liście służą do wyrobu herbatek ziołowych.

Owoce używane są w przemyśle spożywczym.