Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Lebiodka pospolita -Oregano



Wargowe - Labiatae
Jest to bylina o pełzającym cienkim kłączu z rozłogami. Łodyga jest wzniesiona lub w dole podnosząca się, o wysokości 20-80 cm, miękko owłosiona, często purpurowo nabiegła, w dole z krótkopędami w kątach liści, w górze z kwitnącymi gałązkami.
Liście są od szerokojajowatych do eliptycznie lancetowatych, o krótkim ogonku. Blaszka liściowa jest płytko odlegle ząbkowana lub prawie całobrzega, brzegiem orzęsiona, spodem na nerwach nieco owłosiona.
Kwiaty są zebrane na szczytach pędów w wielokwiatową wiechę, przysadki i podkwiatki przeważnie brudno-purpurowo-fioletowe, dłuższe od kielicha.
Kielich jest rurkowaty, w gardzieli owłosiony, o 5 ząbkach, korona różowa lub różowolila, dwułatkowa, dolna trójłatkowa. Jedne okazy tworzą tylko kwiaty obupłciowe, większe, o wystających pręcikach i szyjce słupka, inne tylko kwiaty żeńskie, mniejsze, o wystającej szyjce. Pręciki 4, dwusilne, o pylnikach od nasady rozchylonych. Owocem jest rozłupka jajowata, gładka. Lebiodka pospolita kwitnie od lipca do września (czasem wcześniej).
Występuje w widnych lasach, zaroślach, na skraju lasu, suchych wzgórzach, zboczach, miejscach skalistych. Jest bardzo pospolita w całym kraju, w górach - po regiel dolny.
Surowcem jest ziele lebiodki - Herba Origani.
Ziele lebiodki zbiera się w początkach kwitnienia. Ścina się ulistnione i kwitnące wierzchołki pędów. Surowiec pozyskuje się częściowo ze stanu naturalnego, a częściowo z upraw.
Wysuszone ziele ma barwę zbliżoną do naturalnej, kwiaty bladoróżowe, zapach silny, aromatyczny, smak korzenno-gorzki.
Ziele zawiera olejek eteryczny, glikozydy fenolowe, gorycz, garbniki.

Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, rozkurczowo, żołądkowo, żólciopędnie i moczopędnie. Napar z ziela stosuje się przy chorobach przewodu pokarmowego, wątroby. Zewnętrznie - na kompresy przy bólach gardła, do kąpieli przy schorzeniach dermatologicznych, do płukania jamy ustnej.
Ziele jest aromatyczne i służy jako przyprawa kuchenna. Olejek eteryczny jest używany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetyce.