Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Kolendra




Kolendra to roślina dorastająca do około 3/4 metra, o liściach nieco przypominających liście pietruszki, a kwiatach podobnych do kopru. Owoce kolendry wydają z siebie przyjemny zapach i to właśnie one stanowią największą wartość w ziołolecznictwie.

Kolendrę często używamy jako przyprawę, dlatego też można kupić ją w wielu sklepach spożywczych. Warto także spróbować uprawy we własnym ogrodzie.

Działanie lecznicze kolendry

Owoce kolendry wspomagają prawidłową pracę układu trawiennego, a przede wszystkim żołądka i jelit. Dzięki nim zmniejszymy ryzyko powtawania wzdęć, wyregulujemy przemianę materii oraz pobudzimy apetyt.

Jak stosować kolendrę?

Kolendra to nie tylko zioło, ale także doskonała przyprawa. Używamy jej do marynat, wędzonych mięs i innych potraw. Można spożywać ją także mieloną (podobnie jak kminek) na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek.

W celu uzyskania pozytywnego efektu na układ pokarmowy, dodajemy kolendrę do innych ziół o podobnym działaniu - rumianku, mięty, majeranku itd.

kolendra siewna,działanie