Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Jeżyna fałdowana



Różowate - Rosaceae
Krzew osiąga 1,5 m wysokości. Pędy płonne są kanciaste, jesienią dość silnie łukowato wygięte, opatrzone kolcami silnymi, zaostrzonymi i nieco skrzywionymi, bocznie spłaszczonymi, o rozszerzonej nasadzie.
Liście są złożone, 5-listkowe, dolna para listków jest prawie siedząca, listek szczytowy zwykle sercowaty. Listki za młodu są zwykle wzdłuż nerwów sfałdowane, brzegiem ostro nierówno piłkowane, spodem miękko owłosione. Kwiatostan jest dość krótki, groniasty. Kwiaty są 5-krotne, białe lub różowe, na wypukłym dnie kwiatowym znajdują się liczne nitkowate słupki i równie liczne pręciki.
Owoc jeżyny jest złożony z wielu pestkowców zrośniętych ze sobą i z dnem kwiatowym. Jego wielkość i kształt są zmienne, barwę ma od czerwonej, przez ciemnofioletową, aż do granatowoczarnej z sinym nalotem. Kielich na owocu jest odstający. Jeżyna kwitnie w czerwcu i lipcu. Owoce dojrzewają od sierpnia do końca września.
Występuje w lasach iglastych i liściastych, w zaroślach, na brzegach lasów, na prześwietlonych miejscach w lesie, porębach, przy drogach. Jest pospolita na całym niżu i w niższych położeniach górskich.
Surowcem zielarskim jest liść - Folium Rubi fruticosi, oraz owoc - Fructus Rubi fruticosi.
Do celów leczniczych zbiera się przede wszystkim młode liście jeżyny, nim roślina zakwitnie, przy końcu maja i na początku czerwca. Wysuszone liście mają barwę zieloną, zbliżoną do naturalnej, smak cierpki, ściągający, są pozbawione zapachu. Zebrane świeże jędrne owoce po wysuszeniu mają kwaskowaty smak i czarną barwę.
Liście zawierają głównie garbniki, kwasy organiczne, glikozydy flawonowe i witaminę C. W owocach znajdują się głównie witaminy i cukier.

Liście jeżyny działają ściągająco i przeciwbiegunkowe. Znajdują zastosowanie napary z liści przy biegunkach, nieżytach żołądka, przy chronicznym podrażnieniu wyrostka robaczkowego, przy cukrzycy, egzemach, przy bezsenności oraz schorzeniach dróg oddechowych. Zewnętrznie są używane na rany, owrzodzenia oraz do płukania gardła.

Niewielkie ilości suszonych liści służą do sporządzania herbatek ziołowych.
Owoce, ze względu na zawartość kwasów organicznych, cukru i witaminy C oraz soli mineralnych, takich jak sole żelaza, magnezu i wapnia, mają duże znaczenie dietetyczne. Sok z owoców działa przeciwgorączkowo.