Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Jałowiec pospolity



Cyprysowate - Cupressaceae

Jest to krzew lub drzewo, zwykle dwu pienne, różnej wysokości, czasami d chodzi do 12 m. Najczęściej krzew wzniesiony, rzadziej ścielący się o lim czącej się szarobrunatnej korze. Mim gałązki są trójkanciaste.
Liście są osadzone w okółkach po równowąskolancetowate, proste, osin zakończone, bardzo kłujące. Górna strc na jest wgłębiona, z szerokim, bialyin paskiem.
Kwiaty męskie są pojedyncze, pod parte dwoma okółkami trójkątnych przy kwiatków. Kwiaty żeńskie wyrastają im szczytach pędów skróconych, zwykle o listkach zarodniowych, skupionych kuli kowato.
Owocem jest szyszkojagoda, powst.i ła przez obrośnięcie 3 zalążków liśćmi najwyższego okółka, zrastającymi się ze sobą i mięśniejącymi. Szyszkojagoda doj rzewa w drugim roku, jest kulista, czarna, pokryta sinym nalotem woskowym, mu około 8 mm średnicy.
Jałowiec występuje często w podszycie leśnym, najczęściej w borach sosnowych, na glebach piaszczystych i gliniastych, byle dostatecznie wilgotnych. Rośnie pospolicie na całym niżu oraz w Karpatach, gdzie trafia się pojedynczo jeszcze w reglu górnym.
Surowcem zielarskim jest szyszkoja-goda jałowca - Fructus Juniperi (Bacca Juniperi).
Szyszkojagody zbiera się jesienią, po przymrozkach, lub zimą. Suszy się je w suszarniach w temperaturze do 35°C. Suszone w wyższej temperaturze marszczą się, matowieją i tracą olejki eteryczne oraz substancje żywiczne.
Dobrze wysuszone szyszkojagody mają barwę fioletowobrunatną lub prawie czarną, czasem ze ścierającym się niebieskim nalotem o miąższu żółto- -brunatno-zielonym. Zapach mają silny, balsamiczny, szczególnie po roztarciu, smak słodki, później gorzkawy, cierpki.
Zawierają olejek eteryczny, flawonoidy, gorycz, woski, żywice, cukry, kwasy organiczne.

Napar z surowca działa wykrztuśnie, żółciopędnie, pobudzająco na drogi moczowe. Może być stosowany do leczenia chorób przewodu pokarmowego, przy złym trawieniu, marskości wątroby, przy obrzękach, pod kontrolą lekarza.
Zewnętrznie olejek jałowcowy jest używany jako lek kojący w reumatyzmie i nerwobólach.

Szyszkojagody służą jako przyprawa do różnych potraw mięsnych zarówno w gospodarstwie domowym jak i w przemyśle spożywczym do konserw. W przemyśle spirytusowym używa się ich do wyrobu wódek i likierów.