Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Gotowe mieszanki



Nr 1: "Nervosan": kozłek lekarski (kłącza), rumianek (kwiat), krwawnik (ziele), mięta (ziele), melisa (ziele). Składa się z ziół o działaniu uspokajającym, przeciwskurczowym i nasennym. Stosowany jest w stanach nadmiernej pobudliwości nerwowej i nadmiernego podniecenia psychicznego, nerwicach układu wegetatywnego, bezsenności, histerii oraz zaburzeniach okresu przekwitania i pokwitania. Sposób użycia: l łyżka ziół na l szklankę wody (250 ml), zagotować i pić rano (na czczo) i wieczorem, po 2/3 szklanki.

Nr 2: "Sklerosan" głóg (kwiat z liściem oraz owoc), jarzębina (owoc), morszczyn (ziele), krwawnik (ziele), kruszyna (kora), jemioła (ziele), rdest ptasi (ziele). Mieszanka ta ma zastosowanie w schorzeniach wieku starczego. Zalecana przy miażdżycy (sklerozie), chorobie nadciśnieniowej, zaburzeniach krążenia obwodowego, a także przy wadliwej przemianie materii, u osób starszych. Sposób użycia: l łyżka ziół na 1/4 szklanki wody, gotować 3-5 min, pić 2-4 razy dziennie po jedzeniu, po 1/2 szklanki.

Nr 3: "Degrosan": morszczyn (ziele), mniszek (korzeń), perz (kłącze), krwawnik (ziele), bratek polny (ziele), kruszyna (kora), lipa (kwiat). Ten zestaw ziół działa rozwalniająco, poprawia trawienie i przemianę materii. Mieszanka stosowana w zaburzeniach przemiany materii charakteryzujących się niedoczynnością gruczołów wydzielania wewnętrznego, przy zewnętrznych objawach skórnych (trądzik młodzieńczy, przetłuszczona cera i włosy). Sposób użycia: l łyżkę ziół na l 1/4 szklanki gorącej wody, gotować 3-5 min i pić 2 razy dziennie po l szklance odwaru po posiłkach.

Nr 4: "Reumosan": brzoza (liść), wierzba (kora), rdest ptasi (ziele), pokrzywa (liść), wiązówka błotna (kwiat), skrzyp (ziele). Stosuje się przy ostrych i przewlekłych chorobach gośćcowych (reumatyzmie, artretyzmie i ischiaszu). Mieszanka ma działanie rozgrzewające i moczopędne, dzięki temu krążąca krew uruchamia złogi, które stopniowo dostają się do układu moczowego, skąd są wydalane na zewnątrz organizmu. Sposób użycia: 1-11/4 łyżki ziół na 1-1 1/2 szklanki gorącej wody, gotować 3-5 min i pić 2-3 razy dziennie między posiłkami, po 2/3 szklanki.

Nr 5: "Tannosan": pięciornik (kłącze), borówka czernica (owoc), mięta (liść), rumianek rzymski (kwiat), szałwia (liść). Składa się z ziół działających przeciwbiegunkowe. Stosuje się w przewlekłych biegunkach, ostrych i przewlekłych nieżytach jelit, bólach przewodu pokarmowego, wzdęciach, nadmiernej ilości śluzu w stolcu oraz wówczas, gdy objawy wskazują na nerwicę żołądka. Sposób użycia: l łyżka ziół na l szklankę gorącej wody, gotować 2 min. Pić 2-5 razy dziennie po 1-3 łyżki (dzieci) lub po 1/4-1/2 szklanki (dorośli), na l godz. przed posiłkiem.

Nr 6: "Pyrosan": rumianek (kwiat), malina (owoc), topola (pączki), brzoza (liść), lipa (kwiat), bez czarny (kwiat), wierzba (kora). Jest to zestaw ziół rozgrzewających (przeciwgorączkowych), działa napotnie, rozgrzewające i kojąco, a przy tym lekko moczopędnie. Stosowany we wszystkich stanach przeziębieniowych, przy grypie, nieżycie górnych dróg oddechowych i reumatycznych bólach mięśniowych, towarzyszących wszystkim przeziębieniom. Sposób użycia: 1-1 1/4 łyżki ziół na 1-1 1/2 szklanki gorącej wody, gotować 2 min i pić możliwie gorący napar 2-3 razy dziennie po l szklance. Dobrze jest wypić wieczorem w łóżku do 2 szklanek naparu z dodatkiem 2-3 łyżek syropu malinowego.

Nr 7: "Rektosan": krwawnik (kwiat), kminek (owoc), jarzębina (owoc), żywokost (korzeń), kruszyna (kora), kasztanowiec (kwiat), kozieradka (nasiona), bratek polny (ziele). Jest to specyficzna mieszanka ziołowa, mająca zastosowanie w zwalczaniu hemoroidów i żylaków odbytu lub guzów krwawnicowych. Sposób użycia: odwar z 3/4 łyżki ziół na 1-1 1/4 szklanki gorącej wody, gotować 2 min i pić 1/2-2/3 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu. Taki sam odwar można stosować do obmywania odbytu i do okładów.

Nr 8: "Septosan": mięta (liść), szałwia (liść), tymianek (ziele). Mieszanka o działaniu przeciwzapalnym i dezynfekującym. Stosowana w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, zapaleniu dziąseł, migdałów oraz anginie. Sposób użycia: l łyżka ziół na l szklankę gorącej wody, pozostawić przykryte nad parą 15-20 min. Gardło i jamę ustną należy płukać 2-4 razy dziennie.

Nr 9: "Cardiosan": konwalia (ziele), żarnowiec (ziele), jemioła (ziele), skrzyp (ziele), serdecznik (ziele), głóg (kwiat z liśćmi), lubczyk (korzeń), kozłek (kłącze), róża dzika (owoc). Zioła wzmacniające mięsień sercowy działają uspokajająco i obniżają ciśnienie krwi. Mieszankę stosuje się przy osłabieniu mięśnia sercowego, niewydolności układu krążenia, zaburzeniach krążenia na tle miażdżycy oraz przy migotaniu i trzepotaniu przedsionków. Sposób użycia: l łyżka ziół do 1/2 lub l szklanki gorącej wody, pozostawić nad parą na 15-20 min. Należy 1/2-2/3 szklanki naparu pić 1-3 razy dziennie.
Nr 10: "Cholagoga I": jałowiec (owoc), dziurawiec (ziele), rdest ptasi (ziele).
"Cholagoga II": kocanki piaskowe (kwiat) mniszek (korzeń), mięta (liść), krwawnik (ziele), kruszyna (kora), glistnik (ziele).
"Cholagoga III": jałowiec (owoc), dziurawiec (ziele), rdest ptasi (ziele), kruszyna (kora), kminek (owoc), mięta (liść) Mieszanki działają żółciopędnie, rozwalniająco, poprawiają trawienie, likwidują nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym i wzdęcia, uśmierzają ból pochodzenia trawiennego. Stosuje się je w schorzeniach wątroby, dróg żółciowych, żołądka i jelit. Cholagoga I stosowana jest przy stolcu miękkim (rozwolnienie), II - przy stolcu normajnym, III - przy stolcu twardym (zatwardzenie). Sposób użycia: l łyżka ziół na l szklankę gorącej wody, gotować 2-3 min i pić 1/2-2/3 szklanki odwaru 2-4 razy dziennie w ciągu dnia między posiłkami.

Nr 11: "Urosan": skrzyp polny (ziele), brzoza (liść), borówka brusznica (liść), podróżnik (korzeń). Zioła działają moczopędnie i dezynfekujące na przewód moczowy, likwidując jego stany zapalne. Stosuje się je przy zapaleniu nerek i pęcherza moczowego: przy skąpomoczu i obrzękach, kamicy moczowej, nieżytach przewodu pokarmowego. Sposób użycia: l łyżka ziół na l szklankę gorącej wody, gotować 3-5 min i pić 3-4 razy dziennie po 2/3 szklanki odwaru między posiłkami.

Nr 12: "Digestosan": drapacz (ziele), bobrek trójlistkowy (liść), żywokost (korzeń), mięta (liść), kminek (owoc), krwawnik (ziele). Zioła pobudzają niektóre czynności wydalnicze żołądka, jelita cienkiego, trzustki, wątroby i nerek. Mieszanka zawiera wiele gorzkich ziół o działaniu żołądkowym. Jest stosowana przy braku apetytu, niestrawności, nudnościach, wzdęciach, atonii żołądka, zaburzeniach w wydzielaniu soków trawiennych. Sposób użycia: 1-1 1/4 łyżki ziół na 1-1 1/2 szklanki gorącej wody, gotować 2-3 min pod przykryciem i pić 1/2-2/3 szklanki odwaru 3 razy dziennie na 30 min przed posiłkami.

Nr 13; "Pektosan": oman (korzeń), szałwia (liść), prawoślaz (liść), podbiał (liść), koper włoski (owoc). Zioła zawarte w tej mieszance mają działanie powlekające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pektosan stosuje się w stanach nieżytowych jamy ustnej, gardła i oskrzeli, przy niezbyt zaawansowanej infekcji i zapaleniu błon śluzowych, przy kaszlu i utrudnionym odkrztuszaniu. Szczególnie polecany dla dzieci, młodzieży i osób starszych. Sposób użycia: l łyżka ziela na l szklankę wrzątku, gotować 2 min i pić po 2/3 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami.

Nr 14: "Normosan": kruszyna (kora), senes (liść), perz (kłącze), kminek (owoc), mięta (liść), bez czarny (owoc), mniszek (korzeń). Mieszankę stosuje się przy zaparciach, niestrawności, otyłości, wzdęciach, zaburzeniach przemiany materii. Zioła działają przeczyszczające, przeciwskurczowo, wzmagają ruchy perystaltyczne jelit, przyspieszają przyswajanie pokarmów, mają także działanie przeciwbakteryjne (mięta, kminek). Sposób użycia: l łyżka mieszanki na l szklankę wrzątku, pozostawić nad parą pod przykryciem na 15-20 min i pić 3 razy dziennie po 1/4-1/3 szklanki (w lekkich stanach nieżytowych jelit) lub raz dziennie wieczorem jako środek rozwalniający.

Nr 15: "Diabetosan": rutwica (ziele), fasola (naowocnia), borówka czernica (liść), pokrzywa (liść), szałwia (liść), mniszek (korzeń). Zioła te obniżają poziom cukru we krwi i są stosowane pomocniczo w lżejszych przypadkach cukrzycy, wadliwej przemianie materii i w nieżytach przewodu pokarmowego. Sposób użycia: 1-1 1/2 łyżki ziół na 1-1 1/2 szklanki wrzątku, gotować 2 min i pić po 2/3 szklanki odwaru 2-3 razy dziennie między posiłkami.

Nr 16: "Yagosan": rdest ptasi (ziele), szałwia (liść), pokrzywa (liść), dąb (kora), rumianek (kwiat), nagietek (kwiat). Zioła zawarte w tej mieszance mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwrzęsistkowe, przeciwkrwotoczne, przeciwprzesiękowe i przeciwskurczowe. Mieszanka stosowana jest do irygacji i przemywań przy upławach oraz stanach zapalnych pochwy o charakterze bakteryjnym. Sposób użycia: 3 łyżki ziół na 5-6 szklanek wrzątku, gotować 3 min, a po ostudzeniu stosować do irygacji, przemywań, tamponów i okładów.

Nr 17: "Pulmosan": rdest ptasi (ziele), skrzyp (ziele), mniszek (korzeń), krwawnik (kwiat), słonecznik (kwiat). Zioła zawarte w powyższej mieszance przyczyniają się do szybszej regeneracji uszkodzonych tkanek w płucach, mają ponadto działanie przeciwskurczowe, przeciwalergiczne i przeciwgorączkowe. Stosowana jest przy schorzeniach płuc, w których nastąpiło uszkodzenie tkanki płucnej, np. w gruźlicy, zatruciu lotnymi substancjami toksycznymi, pylicy. Sposób użycia: 2 łyżki ziół na l 1/2 szklanki gorącej wody i poddać maceracji pod przykryciem (przez noc), następnie gotować 5- 7 min i pić po szklance rano przed śniadaniem i wieczorem po kolacji.

Nr 18: "Neopektosan": szałwia (liść), prawoślaz (korzeń), podbiał (liść), koper włoski (owoc), tymianek (ziele), żywokost (korzeń), prawoślaz (liść). Zioła te mają właściwości powlekające, wykrztuśne i zmiękczające. Mieszankę stosuje się w nieżytach górnych dróg oddechowych i oskrzeli, rozedmie płuc, dychawicy oskrzelowej i stanach astmatycznych. Sposób użycia: l łyżka ziół na l szklankę gorącej wody, gotować 3 min i pić 2-4 razy dziennie po 1/2-2/3 szklanki odwaru między posiłkami.

Nr 19: "Neonormosan": rzewień (kłącze), perz (kłącze), kminek (owoc), mięta (liść), bez czarny (owoc), mniszek (korzeń). Mieszankę stosuje się przy zaparciach, niestrawności, otyłości, wzdęciach, zaburzeniach przemiany materii, a przede wszystkim przy zatruciach przewodu pokarmowego. Działanie ziół jest analogiczne jak w przypadku mieszanki "Normosan". "Neonormosan" polecany jest przede wszystkim dla tych osób, których organizmy nie tolerują kory kruszyny. Sposób użycia: l łyżka ziół na l szklankę wrzątku, pozostawić nad parą na 15-20 min. Napar pić wieczorem jako środek przeczyszczający w ilości 2/3 do l szklanki.

W czasie przygotowywania naparu lub odwaru tracimy w znacznym stopniu wiele cennych substancji leczniczych (głównie olejków), przez co oddziaływanie mieszanki ziołowej jest znacznie słabsze. Dlatego polecamy proszkowanie większości mieszanek w elektrycznym młynku do kawy i stosowanie tego zamiast picia odwaru lub naparu. (Sposób użycia: 1/4 płaskiej łyżeczki do herbaty proszku popić chłodną wodą lub innym płynem, na przykład rozcieńczonym sokiem owocowym lub warzywnym). Później popijamy gorącym płynem: herbatą, mlekiem lub kawą. Proszkować nie należy "Pyrosanu' (nr 6), "Septosanu" (nr 8), "Pektosanu" (nr 13), "Yagosanu" (nr 16), "Pulmosanu" (nr 17), "Neopektosanu" (nr 18), czyli mieszanek, dla których najlepszą formą stosowania jest odwar i pijanie tego odwaru na gorąco lub stosowanie zewnętrzne ("Septosan" i "Yagosan").