Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

GLIKOZYDY



GLIKOZYDY [gr.], liczna grupa związków o różnorodnej budowie chem. zawierających w swym układzie monosacharydy połączone wiązaniem glikozydowym (np. glukozę - glukozydy, galaktozę - galaktozydy); występują powszechnie w świecie roślinnym i zwierzęcym.

Z punktu widzenia systematyki chem. do g. zalicza się zatem oligosacharydy i polisacharydy, nukleozydy, glikolipidy oraz g. roślinne (do których pot. stosowany bywa termin g.) o rozmaitych aglikonach, stanowiących podstawę ich klasyfikacji. G. roślin nadają im charakterystyczny zapach i smak (np. amygdalina), barwę (pigmenty roślin - żółte g. flawonowe oraz czerwone, niebieskie i fioletowe g. antocyjanowe); wiele z nich wykazuje działanie fizjol. na zwierzęta (sterydowe g. nasercowe, saponiny) i drobnoustroje (bakteriostatycznie działająca synigryna z chrzanu, niektóre antybiotyki, np. streptomycyna). G. roślin są wytwarzane gł. w liściach, a gromadzone w korze, kłączach, owocach i nasionach; ich rola jest mało poznana.