Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

RÓŻA DZIKA



RÓŻA DZIKA, pospolita, polna, szypszyna, głogowa (Rosa canina), występuje prawie w całej Europie, Afryce północnej i Azji Mniejszej. W Polsce rośnie dziko na zboczach, miedzach przy leśnych drogach jako krzew ozdobny lub żywopłot. Jest jednym z gatunków wielkiej rodziny różowatych obejmujących około 1400 gatunków. Oprócz róży pospolitej dietetyczno-lecznicze właściwości mają: róża stulistna (Rosa centifolia), róża francuska (Rosa gallica), róża pomarszczona (Rosa rugosa), róża girlandowa (Rosa cinamomea).

Róża dzika jest krzewem o łukowatych, kolczastych pędach, wysokości do trzech metrów. Liście złożone z pięciu listków pojedynczo lub podwójnie ząbkowanych, kwiaty pięciopłatkowe, różowe lub białe, pachnące, owocem jest czerwona, wydłużona szupina zawierająca wewnątrz owłosione nasionka. Surowcem leczniczym są owoce, rzadziej płatki kwiatów. W czasach pierwotnych owoce róży stanowiły pożywienie, w Grecji Starożytnej róża była poświęcona bogini miłości. Rzymianie używali poduszek wypełnionych suszonymi płatkami róż, jako środka uspokajającego i usypiającego. W medycynie ludowej owoce róży używane były do leczenia wielu chorób.

Owoce róży zawierają bardzo dużo witaminy C, witaminy A, B1, B2, E, K i P, garbniki, kwasy (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy, waniliowy), olejki eteryczne, cukry, pektyny, antocyjany, karatenoidy, białka, tłuszcze, sole potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu, żelaza, manganu i siarki. Trzy owoce dzikiej róży pokrywają dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. 100 gramów owoców dzikiej róży zawiera około 500 miligramów witaminy C, róży pomarszczonej 800 do 900 miligramów, róży girlandowej do 2400 miligramów witaminy C.

dzika roza