Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Chmiel zwyczajny



Konopiowate - Connabaceae

Bylina ta jest dwupienna, ma mięsisty, I rozgałęziony korzeń. Łodyga dochodzi do 4 (5) m długości, jest ona cienka, wysoko wijąca się, kanciasta, na kantach opatrzona wioskami czepnymi.
Liście są szerokie, 3- lub 5-klapowe, ] górne niekiedy nie podzielone, okrąglawe j lub jajowate, ogonkowe, u nasady sercowato wycięte, na brzegu ząbkowane, szorstkie. Przylistki często zrosłe.
Kwiaty męskie, o 5-dzielnym okwiecie, są zebrane w luźne wiechowate kwiatostany, zwisające w dót z kątów liści. Kwiatostany żeńskie w postaci kłosa są osadzone na szypułkach, w kątach liści. Owocostany są podobne do szyszek. Owocem jest orzeszek. Okrywy owocowe są opatrzone u podstawy gru?czołowymi włoskami zawierającymi lu?pulinę. Dzięki temu szyszki charakterystycznie pachną. Chmiel kwitnie od czerwca , do sierpnia (września).
Występuje w wilgotnych lasach liściastych, olszynach, zaroślach, nad rzekami, na glebach żyznych i wilgotnych. Jest bardzo pospolity w całym kraju.
Surowcem zielarskim są szyszki chmielu - Strobili Lupułi oraz gruczoły chmielu - Lupułinum.
Szyszki chmielu pozyskuje się z upraw, przed całkowitym ich dojrzeniem, kiedy mają barwę żółtozielonkawą. Zrywa się je ] w dzień pogodny, wraz z krótką szypułką, rękami. Surowiec ma swoisty, przyjemny, żywiczny zapach, smak gorzki, korzenny, ściągający.
Zawierają one olejek eteryczny, goryczki, żywice, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne.

Chmiel działa pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych, regułująco na przemianę materii, przy przewle?kłych nieżytach żołądka i jelit, w choro?bach wątroby, w stanach wyczerpania nerwowego, w bezsenności oraz przy nadmiernej pobudliwości płciowej.
Szyszki chmielu mają zastosowanie w przemyśle browarniczym do produkcji piwa.