Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Borówka czarma



Wrzosowate - Ericaeae

Jest to krzewinka, niekiedy krzew wysoki 15-60 cm. Pędy podziemne są silne i długie, pędy nadziemne - wzniesione, silnie rozgałęzione, ostro kanciaste, młode zielone starsze szare lub szarobrązo- we.
Liście są ułożone skrętolegle, czer-wieniejące na jesieni, dość delikatne, nagie, jasnozielone, odwrotnie jajowate lub eliptyczne do 1,5 cm długie (czasem dużo większe), o nasadzie klinowato zbiegającej w krótki tfgonek, brzegiem drobno ząbkowane.
Kwiaty 4- lub 5-krotnie wyrastają na jednorocznych pędach pojedynczo z kątów liści. Działki są drobne. Korona jest beczułkowata, mała, czerwona. Pręcików jest 8-10, są one ukryte w koronie, pylniki z różkami. Słupek jest 4- lub 5-komorowy, szyjka wystająca z korony. Owocem jest kulista jagoda, czarna, z niebieskawym nalotem woskowym, z wieloma wydłużonymi brązowymi nasionami. Borówka ta kwitnie w maju i czerwcu (czasem już w kwietniu). Owocuje od lipca do końca września (czasem wcześniej).
Występuje w borach świerkowych i sosnowych, również jodłowych, mie-szanych, na ich obrzeżach, na polanach, torfowiskach wysokich, w zaroślach ko-sodrzewiny, na miejscach zniszczonej kosówki tworzy rozległe borówczyska.
Jest rozpowszechniona na całym ob-szarze kraju i bardzo pospolita na niżu oraz w górach.
Surowcem zielarskim jest owoc borówki czarnej - Fructus Myrtilli, czasami liście - Fo/ium Myrtilli.
Owoce zbiera się przed całkowitym dojrzeniem, jędrne, świeże. Po przewięd- nięciu na powietrzu suszy się je cienkimi warstwami na płóciennych sitach, w suszarniach ogrzewanych początkowo w temperaturze około 30°, później temperaturę się stopniowo podnosi do 60°.
Wysuszone jagody są pomarszczone, barwy czarnej lub czarnofioietowej z czerwonawym odcieniem. Miąższ jagód jest czerwonofioletowy, farbujący. Jagody mają słaby zapach, smak kwaskowo- -słodki, słabo ściągający.
Zawierają garbniki, pektyny, kwasy organiczne, cukier, barwniki antocyjano- we, karotenoidy, witaminy D, C, w liściach - glikozyd fenolowy - arbutynę.

Liście działają przeciwbiegunkowe>, antyseptycznie, robakopędnie, przeciw-gorączkowe i zapierająco. Naparu z liści używa się przy cukrzycy, przewlekłych biegunkach, nudnościach, chorobach pęcherza, zmniejszeniu wydalania moczu i dolegliwościach skórnych.
Owoce wykazują działanie przeciw-cukrzycowe, ściągające, antyseptyczne i moczopędne. Odwary z owoców stosuje się przy biegunkach, nieżytach prze-wodu pokarmowego na tle bakteryjnym, czerwonce i robakach jelitowych.
Owoce borówki czarnej zaleca się szczególnie osobom starszym i tym, którzy prowadzą siedzący tryb życia, ponieważ doskonale regulują żołądek.
Czernica ma ogromne znaczenie w przetwórstwie spożywczym, jest również ważnym towarem eksportowym.

borowka czarna