Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Barwniki roślinne



Wiele roślin zielarskich jest źródłem cennych barwników roślinnych, znanych ze swej trwałości. Poza tym barwienie za pomocą surowców zielarskich nadaje tkaninom zapach ziół. Sam proces barwienia jest dość trudny, dlatego wymieniamy tylko gatunki roślin będące źródłem barwników, ich części użytkowe oraz barwy, jakie możemy z nich uzyskać za pomocą różnych zapraw utrwalających.

Żywokost (świeże liście, pędy i kwiaty): w chlorku cynowym daje kolor żółty, w dwuchromianie potasu - zielonkawo-poma-rańczowy. Mniszek (cała roślina, korzeń, liść): w ałunie z kwasem winnym - płowy, w siarczanie żelazowym z kwasem winnym - szary, chlorek cynowy - żółtawo-płowy.

Skrzyp (świeże wyłącznie płonę rośliny): dwuchromian potasu - ochra jasnożółta, ałun z kwasem winnym - bladożółty.

Jałowiec (suszone rozdrobnione jagody): ałun z kwasem winnym - bladokremowy, dwuchromian potasu - blady khaki. Marzanna barwierska (suszony sproszkowany korzeń): ałun z kwasem winnym - marchewkowo-czerwony, dwuchromian potasu - czerwono-brązowy, chlorek cynowy - różowo-pomarańczowy. Nagietek (suche płatki lub świeże koszyczki kwiatowe): ałun z kwasem winnym - blady kremowożółty, dwuchromian potasu - żółtopłowy.

Cebula (zewnętrzne suche łuski): ałun z kwasem winnym - intensywnie żółty, dwuchromian potasu - brązowy "ciepły", siarczan żelazowy z kwasem winnym - ciemnobrązowy, chlorek cynowy - intensywny pomarańczowy.

Pietruszka (świeże pędy i liście): dwuchromian pota - zielonkawożółty, ałun z kwasem winnym - blady kremowożółty. Dziurawiec (świeże kwiatostany): dwuchromian potasu -mocno żółtobrązowy, ałun z kwasem winnym - blady brązowy, Szczaw (świeże pędy, liście, kwiaty): dwuchromian potasu - żółtawopłowy, chlorek cynowy - blady żółtawozielony. Pokrzywa (świeże wierzchołki pędów): ałun z kwasem winnym - matowo żółtopłowy, dwuchromian potasu - mocno pomarańczowobrązowy, siarczan żelazowy z kwasem winnym - "zadymiony" szary, chlorek cynowy - ochra ciemnożółta. Wrotycz (świeże liście): chlorek cynowy - ostry cytrynowo-żółty, dwuchromian potasu - matowo musztardowożółty.