Anyż




Anyż biedrzeniec to roślina z wyglądu nieco podobna do natki pietruszki. Zioło to może się poszczycić bogatą historią w lecznictwie, sięgającą czasów starożytnych.
W obecnych czasach anyż znamy głównie z nalewek i innych alkoholi oraz z zastosowania w cukiernictwie.

Działanie lecznicze anyżu


Anyż stosujemy w dwóch podstawowych celach: po pierwsze przy przeziębieniach - ze względu na jego działanie wykrztuślne - a po drugie przy różnego rodzaju dolegliwościom żołądkowym, dzięki właściwościom rozkurczowym.
Anyż polecany jest również w niektórych sytuacjach matkom karmiącym. Przedostaje się on z mlekiem do organizmu dziecka, zachowując pozytywne działanie.

Jak stosujemy anyż?


W przeziębieniach oraz zapaleniach dróg oddechowych zaleca się zwykle wywar z łyżeczki owoców na szklankę wody (dodajemy do tego dwie łyżeczki tymianku i/lub łyżeczkę mydlnicy lekarskiej). Następnie spożywamy po 1-2 łyżki takiego wywaru 3-4 razy dziennie.
Przy schorzeniach układu trawiennego możemy wzbogacić anyżem wywary z mięty czy rumianku (dodajemy łyżęa owoców na szklankę wody).

anyz działanie